Haus­jär­ven pe­rin­ne­ruo­at

Hausjärven pitäjäruoiksi nimettiin 1980-luvulla porkkanabaakkelssit sekä kuoritusta maidosta ja ohrajauhosta tehdystä taikinasta paistettavat kuutelot, jotka tarjotaan puolukkasurvoksen kera.

Kuutelo ja puolukkaserpa

Hausjärveläinen perinneruoka, jossa kaikki aineet sekoitetaan sormituntumalla ja paistetaan kuumalla pannulla. 1900-luvun ohjeen mukaan kuutelo tehtiin kuoritusta maidosta, ohrajauhoista, suolasta ja kiiratusta sianrasvasta. Kuutelo muistuttaa pannukakkua.

Kuutelo oli ennen vanhaan suosittu nuorison ruoka, kun syksyisin riihillä kuivattiin maltaita. Kuutelo syötiin puolukkasurvoksen kanssa, juomana maitoa tai ”puolukkaserpaa”, joka on vedellä jatkettua puolukkasurvosta.

Porkkanabaakkelssit

Tämä on alkuperäinen ohje Hämeen Pitäjänruoat -lehtisestä 1970–1980-vuosikymmenten väliltä.

PORKKANABAAKKELISSIT (saadaan yksi uunipellillinen)

4 munaa
5 dl sokeria
3 dl voisulaa
7 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
4 tl kanelia
6 porkkanaa raastettuna

Munat ja sokeri vatkataan. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Voi sulatetaan. Kaikki aineet yhdistetään.
Paistetaan uunipellillä 200 astetta ja noin puoli tuntia. Leikataan neliöiksi ja sihdataan tomusokeria päälle.

Lisätietoa Hausjärven perinneruoista

Lisätietoa hausjärveläisistä resepteistä löydät Jarkko Niklanderin päättötyöstä: Hausjärveläistä ruokaperinnettä ja elintapoja mummolassa 1920-2000, Riihimäen ammattioppilaitos, 2000. Uusintapainos, 2015. Niklander on koonnut julkaisuun enemmänkin mummonsa hausjärveläisiä reseptejä. Kierrekantisen julkaisun voit ostaa Hausjärvi-Seuralta kotiseututalo Koskelasta tai lainata teoksen Hausjärven kirjastosta.