Korona Päivähoito ja koulutus

THL:n päivitetyt ohjeet lasten ja nuorten koronavirustartuntaa epäiltäessä

Hausjärven kunnan sivistystoimi tiedottaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt ohjeitaan 25.8.2021. Flunssakausi on alkanut ja keskeistä on oireisena pysyä kotona. Alla oleva tiedote on jaettu Wilman kautta kaikkien Hausjärven koulujen oppilaiden vanhemmille sekä Daisyn kautta varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhemmille.

Miten toimitaan, kun lapselle tulee koronavirukseen sopivia oireita?

Kun huomaat, että lapsellasi on koronavirukseen sopivia oireita, suosittelemme, että hän ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi tulisi viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektion oireita.
Linkki THL:n sivuille: Koronaviruksen oireet

Ohjeet ajanvaraukseen vaihtelevat kunnittain. Joissain kunnissa voit varata lapsellesi ajan Omaolon oirearvion kautta. Saat ohjeet ajanvaraukseen Omaolosta tai oman kuntasi verkkosivuilta.
Linkki Omaoloon: Omaolo.fi

Erityisen tärkeää olisi viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 10 vuorokauden aikana.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi suosituksemme mukaan seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsen ei kuitenkaan tulisi mennä varhaiskasvatukseen.

Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, hänen ei tarvitse mennä testiin, vaan hän voi suosituksemme mukaisesti palata varhaiskasvatukseen vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.

Koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita.  Kouluikäiset sairastavat vähemmän kuin pienemmät lapset, ja koronavirusinfektion todennäköisyys on heillä siksi suurempi.

Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, suosituksemme mukaan lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi suosituksemme mukaan mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.


,

Asiasanat: koronavirus

OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 1 Kyllä 1 Ei 1

Kommentit on suljettu.