Asiointi koronapandemian aikana – vahva maskisuositus

Kirjasto on julkinen tila ja suosittelemme, että käyttäisitte meillä asioidessanne kasvomaskeja, kunnes koronapandemia hellittää. Kasvomaskilla suojataan nimenomaan toisia ihmisiä, siksi sen käyttö on huomaavaista muita kohtaan. Teho on paras, kun kaikki käyttävät maskeja. Muistattehan, että jaamme kangasmaskeja vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville.
Voit tulla kirjastoon, kun tunnet olosi terveeksi. Säilytä turvavälit muihin asiakkaisiin. Yski ja aivasta nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen.
Toivomme, että kunkin päivän ensimmäisellä aukiolotunnilla kirjastossa asioisivat lähinnä yli 70-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat. Olemme rajoittaneet istuinryhmien käyttöä. VR-lasit ja lasten lelut eivät ole toistaiseksi käytössä. Lehtien luku on sallittu kirjaston tiloissa mutta vähennämme käytettävissä olevien istuinten määrää.
Asiakkaiden käytössä on käsihuuhdetta ja paperipyyhkeitä. Asiakaspäätteiden luona on puhdistusliinoja näppäimistön ja hiiren puhdistamiseen käyttäjien välillä.
Pyydämme kirjastoauton asiakkailta malttia vilkkailla pysäkeillä: koska kirjastoauto on pieni tila, olisi hyvä, että autossa asioisi kerralla korkeintaan viisi henkilöä.
Kirjaston pienryhmät jatkavat toimintaansa koronasäännöillä:
1. Alle 20 henkeä.
2. Kahden metrin turvavälit
3. Maskin käyttö suositeltavaa.
4. Osallistujista kerätään nimilista yhteystietoineen. Tämä mahdollisen jäljitystarpeen varalta.

Maskijakelu kirjastosta ja kirjastoautosta

Kuntien tulee huolehtia siitä, kasvomaskeja on koronapandemian aikana saatavilla vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville maksutta. Maskeja jaettaessa ei tarkasteta henkilön varallisuustietoja tai kotikuntaa. Hausjärven kunnassa kasvomaskien jakelu tapahtuu Oitin pääkirjastossa kirjaston aukioloaikoina sekä kirjastoautossa pääasiallisesti sen iltalenkeillä maanantaista keskiviikkoon. Emme suosittele hakemaan maskeja koulu- ja päiväkotipysäkeillä torstaisin ja perjantaisin, koska silloin ihmisiä voi olla autossa suosituksiin nähden liikaa. Jakelu on voimassa toistaiseksi. Hakijaa ohjeistetaan varaamaan mukaansa pussin maskeja varten.

Vastaa asiakaskyselyyn – voit voittaa lahjakortin!

Ratamo-kirjastokimppa järjestää asiakaskyselyn parin vuoden välein. Paperiseen asiakaskyselyyn pääset vastaamaan pääkirjastossa ja kirjastoautossa. Sähköiseen asiakaskyselyyn pääset vastaamaan tästä: Ratamon asiakaskysely 2020

Ovatko asiakastietosi ajan tasalla?

Ratamo-kimpan laajennettua on hyvä päivittää omat yhteystiedot ajan tasalle. Oletko muuttanut hiljattain tai onko sähköpostiosoitteesi vaihtunut? Kirjasto ei saa muuttuneita osoitetietoja tai vaihtunutta puhelinnumeroa tietoonsa automaattisesti. Tiedot voi päivittää itse Ratamo-verkkokirjastossa tai kirjaston asiakaspalvelussa.
Onko sinulla on sekä Lopen että Ratamo-kirjastojen kirjastokortti? Toisesta kortista pitäisi nyt päästä eroon. Tilit voi yhdistää kirjaston asiakaspalvelussa. Tiesitkö, että myöhästymismuistutuksen saa myös sähköpostitse? Myös lähestyvästä eräpäivästä voi saada muistutuksen sähköpostiin. Viestiasetuksia voi muuttaa verkkokirjastossa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Aukioloaika lisääntynyt

Hausjärven pääkirjastossa on nyt käytössä automaatti aineiston palautukseen, lainaukseen ja lainojen uusimiseen. Arkiaamut klo 10-12 ovat itsepalveluaikaa. Henkilökunta opastaa ja neuvoo automaatin käytössä ja antaa tarvittaessa pin-koodin, joka automaatilla lainattaessa ja uusittaessa tarvitaan. Palautus onnistuu ilman pin-koodia.
Pääkirjasto on jatkossa avoinna syys-toukokuussa seuraavasti:
ma-ke klo 10-19 (klo 10-12 itsepalveluaika: palautus ja lainaus automaatilla)
to-pe klo 10-16 (klo 10-12 itsepalveluaika: palautus ja lainaus automaatilla)
la klo 10-14

Loppi liittyi osaksi kirjastokimppa Ratamoa

Lopen kirjasto on liittynyt osaksi Ratamo-kirjastokimppaa marraskuun alusta 2020. Nyt hausjärveläiset pääsevät lainaamaan myös Lopen kirjaston aineistoja. Lopen aineistot ovat hausjärveläisille seutulainoja, joista peritään kahden euron maksu. Samassa yhteydessä Ratamon tietokantaan on tuotu myös Riihimäellä sijaitsevan Suomen lasimuseon kirjaston aineisto. Lasimuseon kirjoja ei saa kotilainaksi mutta niihin pääsee tutustumaan museolla.

Lukukoira kuuntelee sujuvasti

Kirjasto on aloittanut yhteistyön Kanta-Hämeen Karva-Kavereiden kanssa. Pyreneittenkoira Maline sekä sheltit Siiri ja Nala ovat lukukoiria ja käyvät kirjastolla kuuntelemassa, kun niille luetaan ääneen. Eläimelle lukemisen on todettu edistävän lasten lukutaitoa ja helpottavan lasten lukemista. Koira on kiitollinen kuulija, joka tykkää kovasti kuunnella kaikenlaista lukemista. Noin vartin lukuvuorot jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lukukoira vierailee kirjastossa yleensä keskiviikkoisin iltapäivällä – seuraa tarkempaa ilmoitteluamme kirjaston fb-sivulta ja instasta. Tervetuloa lukemaan Karvakaverille!

Lukupiirissä uutta venäläistä

Lukupiiri kokoontuu kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 17. Joulukuussa 7.12. keskustellaan Tšingiz Aitmatovin teoksesta Varhaiset kurjet. Vapaa pääsy!

Pieniä tekstejä kirjoittajaryhmässä

Hausjärven kirjastolla kokoontuu kirjoittajaryhmä aina parillisen viikon keskiviikkoina klo 17-19. Kokontumisen aikana ehditään kirjoittaa yleensä kolme lyhyttä harjoitusta. Maksuttomaan ryhmään on vapaa pääsy.

Want to practise spoken english?

Englannin keskusteluryhmä kokoontuu kirjastolla maanantaisin klo 17.30-18.30. Arkisia aiheita vapaasti yhdessä, tervetuloa mukaan! Welcome!

Novellikoukku keskiviikkoisin

Novellikoukku-ryhmä kokoontuu kirjastolla keskiviikkoisin klo 14. Kyseessä on vanha kunnon ompeluseura sillä twistillä, että neulomisen/virkkaamisen ohessa luetaan ääneen novelli tai vaikka useampi.

Sivu päivitetty to 26.11.2020.