Kirjasto avoinna

ma-ke klo 10-19
to-pe klo 10-16
la klo 10-14 (ei kesä-elokuussa)

Kirjastoauto talvilomalla

Kirjastoauto ei aja torstaina 25.2. eikä perjantaina 26.2.2021, koska kouluilla on talviloma.

Aukioloaika lisääntynyt

Hausjärven pääkirjastossa on nyt käytössä automaatti aineiston palautukseen, lainaukseen ja lainojen uusimiseen. Arkiaamut klo 10-12 ovat itsepalveluaikaa. Henkilökunta opastaa ja neuvoo automaatin käytössä ja antaa tarvittaessa pin-koodin, joka automaatilla lainattaessa ja uusittaessa tarvitaan. Palautus onnistuu ilman pin-koodia.
Pääkirjasto on jatkossa avoinna syys-toukokuussa seuraavasti:
ma-ke klo 10-19 (klo 10-12 itsepalveluaika)
to-pe klo 10-16 (klo 10-12 itsepalveluaika)
la klo 10-14

Kirjastolla on oma YouTube-kanava

Kirjaston YouTube-kanava on uusin keinomme kertoa asiakkaille kirjaston palveluista. Siellä on tällä hetkellä lyhyitä videoita kirjastoauton lenkiltä, kirjakasseista, tutkijanhuoneesta, varastosta ja kirjalaatikon avaamisesta. Uusin video ohjaa varaamaan kirjan verkkokirjastosta.

Pääkirjastossa ja kirjastoautossa tulee käyttää kasvomaskia

Kanta-Hämeessä varaudutaan koronavirusmuunnoksen varalta. Varautumistoimien ansiosta voimme pitää kirjastoa avoinna, joten on hyvin tärkeää, että kaikki huolehtivat varautumisesta omalta osaltaan. Pääkirjastossa ja kirjastoautossa tulee käyttää kasvomaskia. Edellytämme maskin käyttöä aikuisilta, yläkoululaisilta, toisen asteen opiskelijoilta ja kuudesluokkalaisilta. Käsihygieniasta tulee huolehtia käyttämällä käsidesiä tai pesemällä kädet vessassa. Emme kättele ja pyrimme säilyttämään turvavälit niin henkilökunnan välillä kuin asiakkaiden kanssa.
Jaamme kangasmaskeja vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville. Jakelu tapahtuu sekä pääkirjastosta, että kirjastoautosta niiden asiakaspalvelusta.

Tarpeetonta oleskelua kirjastossa tulee välttää

Toivomme, että hoidat aineiston palautuksen ja lainauksen kirjastossa ripeästi. Tarpeetonta oleskelua kirjastossa tulee välttää. Olemme vähentäneet istumapaikkoja. Maskinkäytön lisäksi voimassa ovat edelleen muut toimintatavat koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tule vain, kun tunnet olosi terveeksi. Säilytä turvavälit muihin asiakkaisiin. Yski ja aivasta nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen.
Toivomme, että kunkin päivän ensimmäisellä aukiolotunnilla kirjastossa asioisivat lähinnä yli 70-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat. VR-lasit ja lasten lelut eivät ole toistaiseksi käytössä.
Asiakkaiden käytössä on käsihuuhdetta ja paperipyyhkeitä. Asiakaspäätteiden luona on puhdistussuihkeita näppäimistön ja hiiren puhdistamiseen käyttäjien välillä.

Kirjastoautossa maski ja turvavälit

Turvallisuusohjeet korostuvat kirjastoautossa, koska se on pieni tila. Kerrallaan asiakkaita saa olla vain viisi. Kaikkien tulee ehdottomasti käyttää kasvomaskia. Käytä käsihuuhdetta autoon noustessasi (löydät pumppupullon kaiteesta) ja sieltä lähtiessäsi. Tule vain terveenä ja noudata yskimishygieniaa.

Pienryhmät tauolla

Kirjaston pienryhmät ovat toistaiseksi tauolla tai niitä pyritään soveltuvin osin järjestämään etänä esim. Teams-sovelluksen avulla.

Maskijakelu kirjastosta ja kirjastoautosta

Kuntien tulee huolehtia siitä, kasvomaskeja on koronapandemian aikana saatavilla vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville maksutta. Maskeja jaettaessa ei tarkasteta henkilön varallisuustietoja tai kotikuntaa. Hausjärven kunnassa kasvomaskien jakelu tapahtuu Oitin pääkirjastossa kirjaston aukioloaikoina sekä kirjastoautossa pääasiallisesti sen iltalenkeillä maanantaista keskiviikkoon. Emme suosittele hakemaan maskeja koulu- ja päiväkotipysäkeillä torstaisin ja perjantaisin, koska silloin ihmisiä voi olla autossa suosituksiin nähden liikaa. Jakelu on voimassa toistaiseksi. Hakijaa ohjeistetaan varaamaan mukaansa pussin maskeja varten.

Loppi liittyi osaksi kirjastokimppa Ratamoa

Lopen kirjasto on liittynyt osaksi Ratamo-kirjastokimppaa marraskuun alusta 2020. Nyt hausjärveläiset pääsevät lainaamaan myös Lopen kirjaston aineistoja. Lopen aineistot ovat hausjärveläisille seutulainoja, joista peritään kahden euron maksu. Samassa yhteydessä Ratamon tietokantaan on tuotu myös Riihimäellä sijaitsevan Suomen lasimuseon kirjaston aineisto. Lasimuseon kirjoja ei saa kotilainaksi mutta niihin pääsee tutustumaan lasimuseossa.

Sivu päivitetty to 25.2.2021.