Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Päivitetty 26.8.2021
 
Kiinassa käynnistyi alkuvuonna 2020 uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Monien oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita.
Kunnan johtoryhmä seuraa viranomaisten tilannearvioita ja suosituksia viikoittain ja päättää toimenpiteistä niiden mukaisesti. Kunta tiedottaa mahdollisista muutoksista verkkosivujen lisäksi sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Twitter). Pyydämme seuraamaan aktiivisesti näitä kanavia.
Lisäksi perusopetuksen ja lukioiden oppilaille, opiskelijoille ja huoltajille tiedotetaan Wilman kautta. Hausjärven kunta on tehnyt lukuisia toimenpiteitä ehkäistäkseen viruksen leviämistä. Kaikki toimenpiteet on koottu tälle verkkosivulle ja tietoja päivitetään aktiivisesti.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmän suositukset ja rajoitukset 15.9. saakka

Koronarokotukset Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä rokotukset etenevät Suomen koronarokotusstrategian ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemien linjausten mukaisesti (THL:n verkkosivut). Riihimäen seudulla rokotuksista vastaa Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä. Rokotusaikataulut löydät Kanta-Hämeen koronarokotukset -sivustolta, jota päivitetään aina tilanteen muuttuessa ja aikataulujen täsmentyessä.

Koronavirusrokotusten alkaminen on aiheuttanut suuren määrän kyselyjä liittyen rokotusten etenemiseen maakunnassa. Myös rokotustilanne ja niiden järjestäminen elää koko ajan rokotteiden saatavuuden mukaan. Jotta kantahämäläisillä olisi mahdollisuus saada mahdollisimman ajantasainen tieto koronarokotusten etenemisestä, on tiedot koottu maakunnan yhteiselle verkkosivulle, joka löytyy osoitteesta www.koronarokotuksetkantahame.fi. Sivustolle päivitetään aina viimeisin arvio tai tieto rokotusaikataulusta. Lisätietoja >> Riihimäen seudun terveyskeskuksen sivuilla.

Hausjärven kunnan toimenpiteet

  • Tilaisuudet ja tapahtumat: Sairaanhoitopiiri suosittelee kirjan pitämistä tapahtumiin osallistujista, mahdollisten tartuntaketjujen helpompaa jäljittämistä varten. Yleisötilaisuuksissa asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen.
  • Käsihygienia: Riihimäen kaupunki, Lopen ja Hausjärven kunnat ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä kehottavat henkilöstöään kiinnittämään erityistä huomiota käsi- ja yskimishygieniaan ja pidättäytymään kättelystä kokousten ja vierailujen yhteydessä. Niissä kunnan toiminnoissa ja tiloissa jotka ovat avoinna, tulee vierailla vain täysin terveenä. Käsidesiä pidetään laajasti tarjolla.
  • Loma- ja työmatkailu: Noudatetaan ulkoministeriön ja THL:n suosituksia.
  • Nuorisotoimi: Nuorisotilat ovat auki tietyin rajoituksin, linkki tiedotteeseen. Lisätietoja nuorisotoimen >>Facebook-sivuilla.
  • Liikuntatoimi: Aikuisille suunnattu ryhmäharrastustoiminta on mahdollista. Alle 20-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta on sallittu OKM:n ja lajiliittojen ohjeistamalla tavalla. Muutoksista tiedotetaan kunnan kotisivuilla. Lasten ja nuorten sarjamuotoinen kilpailutoiminta on sallittua . Kuntosalit avataan 16.6. alkaen.
  • Vierailurajoitukset: ks. 22.6.2021 annettu ohjeistus vierailuista palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä: Suositus vierailuihin asumispalvelun ja tehostetun asumispalvelun yksiköissä – Hausjärven kunta (hausjarvi.fi)
  • Etätyö: kunnan henkilöstö on mahdollisuuksien mukaan etätöissä ajalla 7.10.2020-30.9.2021.
  • Maskijakelu: vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville maskijakelu pääkirjastossa ja kirjastoautossa, ks. lisätiedot https://hausjarvi.fi/hausjarven-kunta-jakaa-kasvomaskeja-kirjastossa-ja-kirjastoautossa/. Nuorille aikuisille kansalaismaskeja jaetaan myös Ohjaamossa, joka on avoinna torstaisin Hausjärven kirjastolla.
  • Maskisuositus: Kunta suosittelee maskin käyttöä kaikille kaikissa kohtaamistilanteissa.
Tukea tarjoavia tahoja eri tilanteisiin

 

Kun haluat tietoa viruksesta tai epäilet sairastuneesi

Koronavirusta varten on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 029 553 5535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8­–18 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Mikäli sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, käy testissä, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Ota yhteyttä aina ensin puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin.

Riihimäen terveyskeskuksen kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 on avoinna joka päivä kello 8–22. Pulssin puhelinnumero on 019 758 5600. Ilta-aikaan, öisin ja viikonloppuisin palvelee Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapu, jonka puhelinnumero on 03 629 4500. Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikan ambulanssiovien kautta.

 

Liikuntavinkkejä

https://hausjarvi.fi/palvelut/vapaa-aika-kulttuuri/liikunta/liikuntavinkkeja/

 

Linkit asiantuntijoiden sivuille

Suomalaiset viranomaiset ovat koonneet verkkosivuilleen runsaasti koronavirukselta suojautumiseen, oireisiin ja hoitoon liittyvää tietoa. Ohessa linkit tärkeimpien tietolähteiden sivuille.

Kanta-Hämeen keskussairaala

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Opetushallitus

Ulkoministeriö

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö

Kuntaliitto

Aluehallintovirasto

Kela

YritysVoimala

 

What to do if you suspect having contracted the coronavirus

The symptoms of coronavirus are most often fever, cough, shortness of breath and breathing difficulties.

If your symptoms are mild stay home. If you require treatment always contact the Medical Helpline or the local health services by phone first. You should contact the health services if your overall conditions gets worse or fever or shortness of breath is clearly prolonged.

You can call the Pulssi77 helpline for acute care (019 758 5600) everyday between 8AM and 10PM. During evenings, nights and weekends you can call the emergency aid at the hospital (03 629 4500).

More information in English

Aktuellt om coronaviruset COVID-19 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 5 Kyllä 2 Ei 5