Varautuminen

Toimintaa, jolla varmistetaan kunnan tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa tilanteissa, kutsutaan varautumiseksi. Siihen kuuluvia toimenpiteitä ovat muun muassa valmiussuunnittelu, toimintavalmiuden ylläpitäminen sekä henkilökunnan koulutus ja harjoitukset.

Hausjärven kunnan varautumisen yhteyshenkilönä toimii tekninen johtaja:

Jouni Mattsson

Tekninen johtaja

Keskustie 2-4, 12100 Oitti
  • Huoltovarmuuskriittisenä toimintona vesihuolto pyritään pitämään ns. kiertävien sähkökatkojen ulkopuolella. Olemme varautuneet häiriötilanteisiin, mutta on vedenkäyttäjien hyvä tehdä myös omaa varautumista.

    Sähkönjakelusta Hausjärvellä vastaa Caruna, jonka häiriökartalta voit seurata ajantasaista tilannetta.
    Linkki häiriökarttaan: https://hairiokartta.caruna.fi/

    Carunalta voi myös tilata sähkökatkoista tiedot kännykkään tai sähköpostiin.
    Linkki Carunan asiakaspalveluun: https://caruna.fi/asiakaspalvelu-ja-omat-sahkoasiat/caruna-plus

    Lyhyt sähkökatko (noin 2 tuntia)
    Jos sähköt ovat kiinteistöstäsi poikki, vältä veden käyttöä.

    Vettä tulee hanasta:
    Lyhyen sähkökatkon aikana todennäköisesti suurin vedenkäyttäjistä ei huomaa eroa normaaliin tilanteeseen, koska vesi virtaa painovoimaisesti kiinteistöihin. Koska joillakin korkeilla alueilla veden painetta nostetaan erikseen paikallisella paineenkorottamolla, vedenpaine voi näillä alueilla olla normaalia alempi. Myös kerrostalojen ylimmissä kerroksissa vedenpaine voi olla normaalia alhaisempi. Veden tulo ei kuitenkaan lopu.

    Veden laatuun lyhyillä sähkökatkoilla ei vaikutusta:
    Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun. Vesijohtovesi on turvallista juoda sähkökatkon aikanakin.

    Viemäröinti toimii vain osittain:
    Älä laske vettä viemäriin. Käytä esimerkiksi ämpäriä hanan alla, jos joudut laskemaan hanasta vettä. Jotta vähennetään jäteveden ylivuotoja vesistöihin ja maastoon, olisi hyvä välttää viemärin käyttöä lyhyen sähkökatkon aikana kuten esimerkiksi suihkussa käyntiä, kylpyä sekä astian- ja pyykinpesua. Myös vessanpytyn vetämistä suosittelemme välttämään katkon ajan.

    Jätevedenpuhdistus toimii:
    Koska viemäröinti toimii osittain sähkökatkon aikana, jätevedenpuhdistamoille virtaa huomattavasti vähemmän jätevettä kuin normaalisti. Jätevedenpuhdistamoilla pystytään varastoimaan tulevaa jätevettä lyhyen sähkökatkon ajan. Lisäksi varavoimaa on käyttävissä.

    Sähkökatkon pitkittyessä
    Vesihuoltolaitosten varautumisesta huolimatta sähkökatkot voivat keskeyttää veden tulon. Kaikissa kotitalouksissa onkin hyvä olla osana kotivaraa varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen, 6-10 l/hlö. Lisäksi on hyvä olla puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetukseen ja säilytykseen.

    Vältä viemärin käyttöä. Viemäriverkostossa jätevettä täytyy paikoitellen pumpata eteenpäin kohti jätevedenpuhdistamoa. Varavoimaa on rajoitetusti eikä sitä voi käyttää kaikilla pumppaamoilla. Siksi sähkökatkon aikana voidaan joutua johtamaan jätevettä ylivuotona vesistöihin ja maastoon.

    Lisätietoa alla olevista linkeistä:

    Caruna: Sähköpula – mitä se tarkoittaa ja miten varaudun?

    Fingrid: Kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta

    Motiva: Astetta alemmas –kampanja

    Pelastustoimi.fi: Säästä energiaa turvallisesti

    Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö:

    Varautumissuositus pitkittyneen sähkökatkon varalle: 72 tuntia

    Varautumisen uusi ”työkalu”

    Puolustusministeriö: Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin -opas

  • Yhteiskunnan tarjoamat palvelut voivat häiriintyä tai jopa keskeytyä esimerkiksi pitkittyneen sähkökatkon seurauksena. Tästä johtuen kodeissa olisi hyvä varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin noin kolmen vuorokauden ajan.

    Kotivara

    Kotivara on kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle. Sitä tarvitaan esimerkiksi tilanteessa, jossa kauppaan ei pääse sairastumisen vuoksi. Kotivara on osa omatoimista varautumista.

    Kotivara sisältää päivittäin tarvittavia tarvikkeita, kuten vettä ja ruokaa. On tärkeää varmistaa, että kotoa löytyy riittävä määrä ruokaa, jolla koko perhe pärjää ainakin 72 tuntia.

    Kotivaraksi on hyvä varata seuraavanlaista ruokaa:

    • säilyvyys on pitkä
    • valmistuu nopeasti tai voidaan syödä sellaisenaan kypsentämättä
    • valmistamiseen tarvitaan vain vähän vettä
    • elintarvikkeita, joita muutenkin kotona käytetään
    • riittävästi kuivamuonaa
    • huomioi myös lemmikit

    Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tarvikkeita kannattaa käyttää arjessa tarpeen mukaan ja hankkia tilalle uusia. Häiriötilanteen aikana syödään ensin helposti pilaantuvat ruuat esimerkiksi jääkaapista ja pakastimesta. Kylmälaitteiden avaamista kannattaa kuitenkin välttää, sillä esimerkiksi pakasteiden sulaminen pakastinlämpötilasta nolla-asteiseksi vie jopa useita vuorokausia, jos laite pidetään mahdollisimman hyvin suljettuna.

    Vesi

    Vesikatkon syynä voi olla sähkökatko tai veden saastuminen. Vaikka veden varajakelu pyritään aina järjestämään yli vuorokauden mittaisissa vesihuollon häiriötilanteissa, olisi kotien hyvä varata muutama litra pullovettä. Hausjärven kunta on varautunut varmistamalla varavirtalähteet vedenpumppaamoille mahdollisten sähkökatkojen ajaksi.

    Kotona kannattaa varautua varmistamalla, että veden hakemiseen ja säilyttämiseen löytyy tarvittavat astiat. Tähän sopivat parhaiten puhtaat kannelliset astiat. Juomavettä olisi syytä varata noin 2 litraa henkeä kohti jokaista päivää kohti. Lisäksi vettä on hyvä varastoida hygieniatarkoituksiin.

    Erityisesti vedenjakelun häiriötilanteissa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen tarvitsisiko joku lähipiirissä tai naapurissa apua veden kuljettamisessa!

    Lääkkeet

    Lääkkeissä on hyvä huomioida päivittäisten lääkkeiden riittävyyden lisäksi satunnaisesti tarvittavat esim. särkylääkkeet. Myös ensiapupakkaus on hyvä olla saatavilla.

    Sähkökatko

    Sähkökatkoja voivat aiheuttaa luonnonilmiöt, tekniset viat ja sähköpula. Aina tilannetta ei saada korjattua hetkessä, joten tilanteeseen on syytä varautua. Sähköverkkoyhtiöt ovat ilmoittaneet alueellisesti vaihtelevista noin kahden tunnin sähkökatkojen mahdollisuudesta, mikäli olosuhteet sitä vaativat. Erityisesti energian säästötoimet pienentävät riskiä sähkökatkoihin.

    Kun sähkökatko alkaa, on hyvä sammuttaa kaikki sähkölaitteet. Erityisen tärkeää on katsoa, ettei liesi, kahvinkeitin, silitysrauta, pesukone tms. jää päälle, sillä ne voivat aiheuttaa tulipalon sähköjen kytkeytyessä uudelleen. Sähkökatkon aikana ruokaa voi valmistaa esimerkiksi retkikeittimellä tai pihalla grillin avulla. Aina on kuitenkin hyvä muistaa turvallinen tulenkäsittely.

    Talvipakkasilla sähkökatkon aikana koti voi viiletä hyvinkin nopeasti. Näissä tilanteissa on hyvä kaikkien kotona pukeutua lämpimästi, syödä ja levätä hyvin. Jos kodin lämpötila laskee alle +15 asteen, on syytä yrittää pitää yksi huone asuttuna, peittää ikkunat ja ovet lisävilteillä tai matoilla sekä pukeutua sisälläkin ulkovarusteisiin. Kylmässä asunnossa nukkuminen on hyvä järjestää kaikille yhdessä tilassa. Makuupussit ja viltit sekä mahdollisesti jopa sisälle koottava teltta auttavat pysymään lämpimänä yön yli.  Myös näissä tilanteissa on hyvä miettiä, onko lähipiirissä tai naapurustossa henkilöitä, jotka saattavat tarvita tilanteessa apua.

    Sähkökatkoja varten on Hausjärvellä laadittu varautumissuunnitelma. Siinä on määritelty mm. ne kriittiset kohteet, joihin tarvittaessa toimitetaan varavirtalähteet.

    Oikea tieto ja tiedonsaanti

    Häiriötilanteissa on syytä kiinnittää huomiota jaetun tiedon oikeellisuuteen. Tämä on helpointa varmistaa tarkistamalla lähde tai tiedon jakaja sekä verrata jaettua tietoa muihin lähteisiin. Viestintä vaikeutuu häiriötilanteessa nopeasti, kun akkuvirta loppuu esimerkiksi puhelimista eikä internettiin enää pääse. Toimivaa viestintää varten kannattaa katsoa valmiiksi paristoilla toimiva radio ja siihen varaparistoja.

  • Kanta-Hämeen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Tämä tarkoittaa sitä, että 2035 mennessä alueen kasvihuonekaasupäästöt vähennetään enintään 354 kt vuosipäästöihin ja loput kompensoidaan. Maakunnan vuosittaiset hiilinielut ovat 252 kt.

    Lisätietoja: https://hameenilmastovahti.fi/

    Hämeen ilmastovahti -sivuilta löytyy myös Hämeen ilmastoturva -hankkeessa kootut ilmastoriskikartat.