Yleinen

Kanta-Häme siirtymässä koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen – maakunnan pandemiaryhmä ja kuntajohtajat suosittelevat kymmentä toimenpidettä

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä ja maakunnan kunnanjohtajat käsittelivät koronavirustilannetta kokouksissaan torstaina 26. marraskuuta. Epidemiatilanne on tilastolukujen perusteella muuttunut nopeasti heikoksi, ja COVID-19-infektioiden esiintymisluvun ja muiden kriteerien perusteella maakunnan todettiin olevan edelleen niin sanotussa epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta siirtymässä todennäköisesti jo ensi viikolla leviämisvaiheeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen pohjalta on muotoiltu kymmenen uutta suositusta aikavälille 30.11.2020-7.1.2021, jotta epidemia saataisiin käännettyä takaisin epidemian perustasolle. Maakunnan kunnat sitoutuvat suosituksiin omalta osaltaan ja johtajat vetoavat jokaiseen kantahämäläiseen, jotta epidemian pysäyttämisessä onnistuttaisiin.

 • Kunnat ja sairaanhoitopiiri tekevät parhaansa, mutta yksilön valinnoilla ja vastuulla on nyt merkittävin rooli siinä, että pääsemme palaamaan perustasolle ja purkamaan rajoituksia, maakunnan pandemiaryhmän puheenjohtaja ja sairaanhoitopiirin ylilääkäri Sally Järvelä

 

Uudet suositukset aikavälille 30.11.2020-7.1.2021

 • Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi tai osallistuttavaksi.
 • Yleisötilaisuuksien osalta suositellaan niin ikään pidättäydyttävän yli 10 henkilön tilaisuuksista. (Yleisötilaisuuksien järjestämisestä määrää Etelä-Suomen aluehallintovirasto, jolle esitetään pyyntö, että AVI arvioisi joulukuun osalta omaa ohjettaan ja rajaisi henkilömäärän 10:een. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin tällöinkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 10 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.)
 • Kantahämäläisille suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen alueille tai leviämisvaiheen aikana alueelta muualle.
 • Opetustoimen osalta mahdolliset juhlallisuudet kuten yo-juhlat järjestetään ilman yleisöä ja huolellisesti turvatoimista (maskit, turvavälit, käsihygienia) huolehtien. Lisäksi juhlallisuudet järjestetään ”hiljaisesti” eli ilman kuorolaulua tai puhallinsoitin- tai lauluorkesterien esiintymistä. Koulujen juhlat järjestetään vain omassa luokassa tai ryhmässä tai ei lainkaan.
 • Toisen asteen oppilaitoksissa siirrytään kasvomaskien täysimääräiseen käyttöön ja etäopetukseen siirrytään ns. hybridistrategian mukaisesti niiltä osin kuin se on soveltuvaa. Varaudutaan myös siirtymään täysimääräiseen etäopetukseen viikkojen 49-50 aikana (mukaan lukien lukiot, aikuisten taiteen perusopetus, vapaa sivistystyö ja aikuisten perusopetus). Vain välttämätön lähiopetus voidaan antaa, mikäli epidemiatilanne vielä merkittävästi vaikeutuu.
 • Perusopetuksen yläluokkien (luokat 7.-9.) osalta valmistaudutaan täysimääräiseen kasvomaskien käyttöön viikkojen 49-51 aikana. Hausjärven kunta tiedottaa tarkemmin asiasta viikon 49 aikana.
 • Kuntien järjestämän aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnan (mukaan lukien kansalaisopistot ja liikuntaryhmät) osalta joulutauot aloitetaan viikolla 49 ja toiminta käynnistetään uudelleen aikaisintaan viikolla 2 tilanteen niin salliessa. Opetustoiminta tai harrastus, joka on järjestävissä etänä, voi jatkua.
 • Kunnat suosittelevat tilojaan käyttävien seurojen osalta samaa aikaistetun joulutauon toimintamallia aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnassa. Mikäli epidemiatilanne edelleen heikkenee, kunnat sulkevat harrastus- ja liikuntatilansa. Uimahallien tai muiden julkisten saunojen käyttökielto jatkuu. Pukutilojen osalta uimahallien suositellaan sulkevan vähintään 2/3 paikoistaan.
 • Riskiryhmien suojaamisen osalta julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan välittömästi tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin mukaan lukien henkilöstön suojainten käyttö ja hygieniatoimet sekä turvallisten vierailutilojen ja -käytäntöjen luominen ja käyttöönotto.
 • Kunnat varautuvat tilapäisesti sulkemaan julkisia tiloja viikkojen 49-1 aikana epidemiatilanteen vaatimalla tavalla ja viiveettä. Tilojen käytön keskeyttämistä voidaan joutua toimeenpanemaan muun muassa kirjastojen, museoiden, teattereiden ja jäähallien osalta.

 

Lisätietoja:

KHSHP:n johtajaylilääkäri, maakunnan pandemiaryhmän pj. Sally Järvelä, puh. 040 578 4471

Hausjärven kunta: kunnanjohtaja Pekka Määttänen, 040 767 6488

 

 


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 0 Kyllä 1 Ei 0

Kommentit on suljettu.