Alakoulut Eskon koulu Hikiä ja Kirkonkylä

Hannu Tuure – Eskon koulun rehtori siirtymässä eläkkeelle: ”Olen nauttinut työstäni opettajana, jokainen päivä on erilainen ja ikinä aamulla ei voi tietää mitä päivä tuo tullessaan”

Hannu Tuure, alun perin Varkaudesta kotoisin oleva savolaismies, Eskon koulun rehtori, on pitkän työuransa jälkeen siirtymässä eläkkeelle. Hän on työskennellyt Hausjärven kunnassa jo vuodesta -92 saakka, eli noin 29 vuotta. Sitä ennen hän ehti olla jo myös Riihimäen Eteläisessä koulussa nelisen vuotta. Tullessaan Hausjärvelle hän aloitti ensin Karhin koulussa opettajana. Sittemmin hän siirtyi Karhin ja Hikiän koulujen rehtoriksi ja nyt viimeisen kymmenen vuotta hän on toiminut Eskon koulun rehtorina. Tuurelle viimeiseksi opetusluokaksi jää hänen nykyinen Eskon koulun 5. luokkansa.

Omien sanojensa mukaan Karhin koulun lakkauttaminen ja toiminnan siirtäminen Hikiään, Eskon kouluun ei ole jäänyt kaihertamaan. Kuitenkin pitkältä työuraltaan hänelle nousee päällimmäisenä mieleen Karhin koululla vietetty aika. ”Se oli sellainen lämminhenkinen lintukoto. Siellä oli vain noin 70 oppilasta ja kolme opettajaa koko koulussa. Ryhmäkoot toki olivat sielläkin suuria, mutta sanoisin että jossain määrin sellainen pieni koulu on kasvatuspaikkana parempi – ainakin joillekin oppilaille.”

Koulujen ja opettamisen muutos on ollut suuri pitkän uran aikana 1990-luvulta aina 2020-luvulle. Tekniikka on kehittynyt ja digitalisaatio on tuonut kouluille koneita aina älytauluista tabletteihin. Myös lapset ovat hänen sanojensa mukaan muuttuneet vuosien saatossa – joissain asioissa parempaan, mutta joissain asioissa myös huonompaan.

”Tekniikka on tietysti kehittynyt ja muuttunut huimasti tässä melkein kolmenkymmenen vuoden aikana. Myös lapset ovat muuttuneet. Välillä tuntuu, että vanhemmat eivät enää osaa vetää rajoja ja sääntöjä lapsilleen niin kuin ennen. Lapset kuitenkin tarvitsevat rakkauden lisäksi myös rajoja. Ihan perustavanlaatuisten käytöstapojen osaaminenkin on monilla jossain määrin enemmän tai vähemmän hakusessa kuin urani alkuvuosina.”

Eläkkeelle jäämisen ajankohta on ollut tiedossa jo 80-luvun lopulta. Oltuaan vasta kolmatta viikkoa töissä opettajana, hänen piti päättää jääkö hän eläkkeelle 60- vaiko 63-vuotiaana.  Silloiset työkaverit kuitenkin kannustivat ehdottomasti jäämään eläkkeelle jo 60-vuotiaana ja siksipä hänellä ei enää ole kuin ihan muutama työpäivä jäljellä. Eläkeikä kuitenkin myöhemmin vielä myöheni yhdeksällä kuukaudella, mutta nyt jäljellä on enää viho viimeinen kouluviikko. Seuraajakin Tuurelle on jo valittu – tällä hetkellä Monnin koulun rehtorin sijaisena toimiva Niina Arola.

Eläkkeelle jäämiseen hän suhtautuu melko neutraalisti: ”No onpahan nyt ainakin enemmän aikaa golfata esim. syksyllä vielä valoisan aikaan. Päätin tämän jo kauan sitten, että jään 60-vuotiaana eläkkeelle ja nyt se hetki on koittanut. Olen kuitenkin nauttinut työstäni paljon.” Terveisiä hänen työnsä jatkajalle kysyttäessä hän vastaa: ”Vastaan samoin kuin minun edeltäjäni Karhin koulussa aikoinaan sanoi minulle eläkejuhlissaan – tämä työ on niin mukavaa, suorastaan mahtavaa. Jokainen päivä on erilainen ja ikinä ei voi aamulla tietää mitä päivä tuo tullessaan. Tietystikään ei voi sanoa, että olen nauttinut ihan jokaisesta päivästä, mutta kokonaisuudessaan olen pitänyt työstäni opettajana ja rehtorina todella paljon.”

Hannu Tuuren viimeinen työpäivä Eskon koulun rehtorina ja nyt viimeiseksi luokakseen jäävän 5. luokan opettajana on tämän viikon lauantaina 5.6.OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 0 Kyllä 2 Ei 0

Kommentit on suljettu.