Yleinen

Apua ja tu­kea Ukrai­nan ti­lan­tees­sa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut valtavaa kärsimystä. Sen seurauksena lähes kolme miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakenemaan sodan jaloista. Sota voi aiheuttaa pelkoa ja huolta myös täällä Suomessa.

Ukrainalaisten auttaminen

Moni meistä haluaa auttaa Ukrainan kansaa. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten voit auttaa tai mistä saa keskusteluapua sodan aiheuttamaan ahdistukseen ja pelkoon.

Paras tapa auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia pakolaisia on antaa rahallinen lahjoitus tunnettujen järjestöjen kautta, koska niillä on operatiivinen valmius viedä apu perille keskitetysti ja ammattimaisesti. Tällaisia järjestöjä ovat muun muassa:

Suomen YK-liitto
Unicef
Suomen Punainen Risti
Lääkärit ilman rajoja
Suomen World Vision
Plan International
Kirkon ulkomaanapu

Ukrainalaisten tuominen maahan

Mikäli suunnittelet tuovasti Ukrainasta sotaa pakenevia Suomeen, otathan aina ensin yhteyttä maahanmuuttovirasto Migriin. Myös Punaisen Ristin infopisteestä löydät aiheesta lisätietoja ja sieltä löytyy myös lomake, jolla voit ilmoittaa minkälaista apua tarjoat.

Huomioithan myös, että yksityishenkilönä sinun ei tule kuljettaa Ukrainasta ilman huoltajaa pakenevia lapsia. Se on viranomaisten tehtävä.

Toimintaohjeistusta ja lisätietoja Ukrainasta Hausjärvelle tuleville

1. Jos tarvitset kiireellistä apua (majoitus, terveyspalvelu, sosiaalipalvelu), ole yhteydessä Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystykseen 03 621 7100. Kriisipäivystys palvelee 24/7.
2. Voit hakea turvapaikkaa ja toissijaista suojelua poliisilta. Hakemuksia otetaan vastaan Hämeenlinnan poliisiasemalla.
3. Tilapäistä suojelua hakevien majoituksesta, sosiaalihuollosta ja terveydenhuollosta vastaa maahanmuuttovirasto. Hakemalla turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua pääset vastaanottokeskuksen asiakkaaksi. Voit edelleen järjestää itse asumisesi vaikka olisit vastaanottokeskuksen asiakas. Lisätietoa maahanmuuttoviraston sivulta. Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Maahanmuuttovirasto on koonnut sivun, jossa kerrotaan muun muassa mitä tilapäinen suojelu on, kuinka pitkän oleskeluluvan sillä saa ja miten sitä voi hakea. Migrin sivuilta löytyy tietoa myös ukrainaksi sekä muuta tärkeää tietoa kriisiin liittyen.
4. Henkeä ja terveyttä uhkaavissa tilanteissa ole suoraan yhteydessä hätäkeskukseen numeroon 112.

Hausjärven kunnan palvelut maahanmuuttajille

 • Hausjärvi tarjoaa ohjausta ja neuvontaa virka-aikaisen päivystyksen numerosta 040 484 5465 arkisin klo 9–15. Saat palvelua tarvittaessa omalla kielellä.
 • Maahanmuuttoasioista vastaa perusturvajohtaja.
 • Sosiaalipalvelut palvelee osoitteessa Keskustie 2-4 Oitti.
 • Kunta mahdollistaa pakolaislapsille koulunkäynnin. Lasten koulupaikoista voi olla yhteydessä sivistysjohtajaan 019-7586710. Jokainen Hausjärvellä asuva lapsi on oikeutettu peruskouluun.
 • Varhaiskasvatukseen liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä varhaiskasvatuspäällikköön 019-7586691.

Ahdistukseen on apua tarjolla

Ukrainan sota huolestuttaa ja ahdistaa myös suomalaisia. Mikäli sota ahdistaa ja tarvitset apua, ota yhteyttä Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen suoraan numeroon (toiminnassa 24/7) 03 621 7100.

Lisäksi voit hakea apua sodan aiheuttamaan ahdistukseen erilaisilta järjestöiltä.

 • Mannerheimin lastensuojeluliittoMannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20 puh. 116 111. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puhelinlaskussa. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi, eikä puhelua nauhoiteta.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.

 • Mieli – Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin
  Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111

Englannin ja arabiankielinen palvelu päivystää numerossa 09 2525 0113 ma, ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja 17–21 sekä to 10–15.

 • Sekasin -chat
  Nuorille suunnattu chat-palvelu on auki joka päivä ma–pe klo 9–24, la-su klo 15–24, www.sekasin.fi.
 • Solmussa -chat
  Aikuisille suunnattu Tukinetin chat-palvelu on auki ma–to klo 15–19, www.tukinet.net.
 • Kirkot
  Eva­ke­lis-lu­te­ri­lai­nen kirk­ko
  • Riihimäen seurakunnan päivystävä pappi, puh. 019 7481 (vaihde, pyydä päivystävälle papille), arkisin klo 10–14. Voit myös soittaa suoraan papeille. Yhteystiedot löytyvät Riihimäen seurakunnan nettisivuilta.
  • Kirkon keskusteluapu: palveleva puhelin (24/7) 0400 221 180.

Muut kirk­ko­kun­nat
Myös muut kirkkokunnat tarjoavat keskusteluapua.

Väestönsuojelu

Väestönsuojelusta, kuten väestön suojista ja varautumisesta, löytyy lisätietoja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen sivuilta.

Väestönsuojelu ja varautuminen
Suomen viranomaiset, mukaan lukien pelastustoimi on hyvin varautunut. Viranomaisten tehtäviin kuuluu pitää yllä väestön perushuoltoa ja yhteiskunnan toimintakykyä kriisitilanteissa sekä suojata väestöä tarvittaessa. Lopen kunta ja sen valmiusorganisaatio on harjoitellut säännöllisesti ja varautunut erilaisiin kriisi- ja poikkeustilanteisiin.

Väestönsuojia on rakennettu isompiin rakennuksiin ja ne ovat yleensä tarkoitettu kyseisen rakennuksen käyttäjille. Maaseudulla ja omakotialueilla ei väestönsuojia Suomessa juuri ole. Nykyään väestönsuojia rakennetaan yli 1200 m2 kokoisiin uudisrakennuksiin (asuinrakennukset). Maaseutukunnissa viranomaiset suosittelevat suojautumaan pysymällä sisätiloissa ja sulkemalla ovet, ikkunat ja ilmastoinnin. Suomessa ei ole yleisiä väestönsuojia Helsinkiä lukuun ottamatta, joten myöskään Hausjärvellä ei ole yleisiä väestönsuojia.

Kansalaisten omatoiminen varautuminen on tärkeä osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. Kansalaisilla tulisi olla kyky selvitä 72 tuntia kotonaan erilaisissa häiriötilanteissa esim. sähkön- tai vedenjakelun häiriötilanteissa.

Lue tästä Pelastuslaitoksen tiedote: Siviilivalmius, väestönsuojelu ja kansalaisten omatoiminen varautuminen.


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.