Hausjärven kunnan ruoka- ja siivouspalveluissa siirrytään uuteen ruoan tuotantomenetelmään kesän ja syksyn 2024 aikana

15.7.2024 Ruoka-ja siivouspalvelut

Hausjärvellä on valmistettu ja toimitettu koulujen ja päiväkotien lounasruoka kuumana Oitin ja Hikiän kohteisiin kaikkina arkipäivinä, sekä Monnin kouluun useana päivänä viikossa, ruoasta riippuen. Ryttylän koulussa ja päiväkodissa on kuumennettu Feelia Oy:lta ostettua ruokaa vuoden 2018 syksystä alkaen. Nämä toimintatavat ovat pian historiaa.

Uusi, vasta valmistunut keskuskeittiö Hausjärven yhtenäiskoulun yhteydessä mahdollistaa lounasruoan valmistamisen koko kunnan alueen kouluihin ja päiväkoteihin kylmävalmistusmenetelmää hyödyntäen. Tässä tuotantomenetelmässä lounasruoka valmistetaan keskuskeittiöllä kylmänä ja lähetetään koulujen ja päiväkotien keittiöille kypsentämättömänä. Ruoka kypsennetään palvelukeittiöillä ennen ateriointia ja sen rakenne säilyy hyvänä koko ruokailun ajan. Ruoan valmistaminen erissä vähentää ruokahävikkiä ja tuotantotavan hyödyt näkyvät myös kuljetusjoustavuudessa. Ruokaa ei tarvitse kuljettaa päivittäin kuumana kaikkiin taajamiin, vaan sitä on mahdollista keskittää tai jaksottaa.

Toimipisteitämme ovat Hausjärven yläaste ja -lukio, Oitin koulu, Oitin päiväkoti, Kirkonkylän päiväkoti, Eskon koulu, Hikiän päiväkoti, Monnin koulu sekä Ryttylän koulu ja -päiväkoti.

 

Ruoan kotimaisuusaste Hausjärvellä

Hausjärven ruokapalvelut tarjoavat pääasiassa kotimaista ruokaa. Suuri osuus raaka-aineista tulee Suomesta ja ruokapalvelut ottavat mielellään vastaan vinkkejä paikallisista toimittajista.

Hausjärvellä ruoan kotimaisuusaste on hyvällä mallilla. Vuoden 2023 raportissa Hausjärven ruokapalveluiden kotimaisuusaste, mukaan lukien kaikki tuoteryhmät ovat 74%. Raportin tuoteryhmiä ovat hedelmät ja vihannekset, teolliset tuotteet ja tuoretuotteet.

Hausjärvellä hedelmien ja vihannesten kotimaisuusaste on 41 prosenttia. Ulkomailta tuodut hedelmät ja vihannekset kuten banaani ja jäävuorisalaatti pudottavat kokonaisprosenttia. Hausjärvellä syödään sataprosenttisesti kotimaisia marjoja. Myös juurekset, kuten peruna ja kukkakaali ovat sataprosenttisesti kotimaisia. Vuodenajan yhteys vaikuttaa myös tarjottavan ruoan kotimaisuusasteeseen varsinkin hedelmien ja vihannesten tuoteryhmässä.

Tuoretuotteissa liha, lihajalosteet, maito ja piimä ovat sataprosenttisesti kotimaisia. Kalan kotimaisuusaste on 73 prosenttia. Leivän kotimaisuusaste on 94 prosenttia. Hausjärven ruoan kotimaisuusasteen keskiarvoa pudottavat teolliset tuotteet kuten texmex-tuotteet, säilykkeet ja mausteet.

Kouluruokailussa ja päiväkotiruokailussa noudatetaan valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokasuosituksia.

 

Hausjärven ruokapalvelujen kouluruokakysely 2024

Hausjärven kunnan ruokapalvelut teettivät kouluruokakyselyn keväällä 2024. Kouluruokakysely toteutettiin webropol-kyselynä ja vastausaika oli 15.-28.4.2024. Hausjärven koulujen rehtoreille jaettiin linkki kyselyyn ja pyydettiin heitä jakamaan se ruoka- ja siivouspalvelupäällikön saatesanojen kanssa oppilaille/opiskelijoille ja heidän huoltajilleen. Kaikki vastaukset olivat anonyymeja.

Kyselyitä oli kaksi erilaista; Hausjärven yläasteen keskuskeittiön valmistamaa ruokaa syöville oma, ja Ryttylän koululla Feelia Oy:n valmistamaa ruokaa syövillä oma kysely. Ahkerimmat vastaajat löytyivät yläasteen ja lukion suunnalta. Siellä kyselyyn vastasi jopa 59 % oppilaista, koko kunnan koulujen vastausprosentin ollessa 34.

Hanna Burke

Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö