Yleinen

Merkittäviä hausjärveläisiä henkilöitä – Suomi 100

Itsenäisen Suomen 100-vuotisen taipaleen kunniaksi Hausjärven kunta kokoaa kotisivuilleen sekä Facebook-sivuilleen 12-osaisen sarjan merkittävistä hausjärveläisistä henkilöistä. Kuukausittain vaihtuvassa sarjassa on kerrallaan esittelyssä yksi edesmennyt tai nykyinen omalla tavallaan tai ansioillaan Hausjärveä maailmankartalle tuonut henkilö. Henkilöä esitellään yleisellä tasolla niin historian kuin saavutustenkin näkökulmasta ja tavoitteena on kattava, mutta kuitenkin sopivan kompakti tietopaketti ko. henkilöstä.

____________________________________________

1/12
Tammikuun merkittävä hausjärveläinen on Elmer Niklander, joka tunnetaan lempinimellä Oitin Kanuuna.

Elmer Niklander (19. tammikuuta 1890 Hausjärvi – 12. marraskuuta 1942 Helsinki) oli suomalainen kuulantyöntäjä ja ainoa suomalainen kiekonheitossa olympiakultaa voittanut urheilija.

Niklander osallistui neljiin olympialaisiin (Lontoo v.1908, Tukholma v.1912, Antwerpen v.1920 ja Pariisi v.1924), joista hän voitti neljä mitalia. Kirkkaimman olympiamitalinsa Niklander voitti Antwerpenissa vuonna 1920 yhden käden kiekonheitossa tuloksella 44,685 metriä. Hopeiset olympiamitalinsa Niklander saavutti Tukholmassa vuonna 1912 (kahden käden kiekonheitto, tulos 77,96m) ja Antwerpenissa vuonna 1920 (yhden käden kuulantyöntö, tulos 14.155m). Pronssimitalin hän saavutti Tukholmassa vuonna 1912 (kahden käden kuulantyöntö, tulos 27,14m).

Uransa aikana Niklander teki lukuisia ennätyksiä, joista maininnan ansaitsevat vielä tänä päivänäkin voimassa oleva kahden käden kiekonheiton maailmanennätys vuodelta 1913 (yhteistulos 90,13m), kuulantyönnön Suomen ennätys vuodelta 1909 (14,86m, oli voimassa 16 vuotta) ja yhteensä 44 Suomen mestaruutta (edelleen voimassa oleva Suomen ennätys).

Eri lajeissa Niklanderilla oli kaiken kaikkiaan kahdeksan eri ennätystä, joista seitsemän oli Suomen ennätyksiä ja yksi oli maailmanennätys.

Niklanderin kotitalon pihaan, harjoituskentän laitaan Santalan nummeen Rutajärven kylässä on pystytetty muistomerkki kesällä 1988 kulttuurilautakunnan toimesta. Luonnonkivi laattoineen pystytettiin Elmerin kisojen yhteydessä. Vesilahdella Laukon kartanon pihapuistossa on Niklanderia esittävä patsas, jonka on veistänyt Evert Porila vuonna 1917. Niklanderin ensimmäinen muistokivi on hänen hautakivensä, jota koristavat olympiarenkaat. Lisäksi Hausjärven Oitissa kunnanvirastolla on Niklanderin pienoispatsas ja valtuustosalista löytyvät Elmerin harjoituspainot.

Ylen Elävässä Arkistossa on radio-ohjelma ”Kiveen hakatut”, jonka yhdessä jaksossa käsitellään Elmer Niklanderia. Linkki kyseiseen sarjaan (Niklanderista kertova äänite on toiseksi alin): http://yle.fi/…/kiveen-hakatut-urheilulegendojen-hautojen-a…

Lähteet: http://hausjarvi.fi/…/va…/kulttuuri/muistomerkit-ja-patsaat/ fi.wikipedia.org/wiki/Elmer_Niklander
Kirja: Lilja, Hannu: Oitin kanuuna, Elmer Niklander, heittolajien kuningas oman aikansa heijastajana, 2008.

____________________________________________________________________________

2/12
Helmikuun merkittävä Hausjärveläinen ja sarjan toisena henkilönä on Jukka Palonen (s.1964).

Hän on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Musiikinopettajana Hausjärven Yläasteella ja kansalaisopistossa toimiva Palonen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius Akatemiasta 1991. Oitissä hän aloitti musiikin lehtorina 1992, vuosia Hausjärvellä on siis kertynyt 25.

Nykyisin hän asuu Hyvinkäällä vaimonsa Annun ja 3 poikansa kanssa, mutta iso osa ajasta kuluu Hausjärvellä, ja mies omien sanojensa mukaan tuntee olevansa Hausjärveläinen. Hyvinkäänkylän puhallinorkesteria Palonen on johtanut 15 vuotta. Hänen pääsoittimia ovat puhallinsoittimet, mm. tuuba ja pasuuna.

Hausjärveläisille tuttuja musikaaleja Palonen on ollut mukana tekemässä alusta alkaen. Idea musikaalista syntyi yhdessä Risto Aution kanssa ja ensimmäinen musikaali oli Mikä Sotku (1997). Siitä lähtien niitä on pidetty noin joka toinen vuosi, joista viimeisessä 7:ssä on ollut oma käsikirjoitus. Käsikirjoituksesta on vastannut Risto tai Rosa Autio + oppilaista muodostuva käsikirjoitus ryhmä. Musikaalin näyttelemisestä ja musiikista vastaa Hausjärven yläasteen ja lukion oppilaat. Yhteensä koko musikaaliin järjestämiseen osallistuu noin 100–120 henkilöä. Viimeisin musikaali oli Tulevaisuus (2016).

Suomi 100 vuoden kunniaksi Palonen ja kumppanit järjestävät Arvoisa Suomi – musikaalin, jolle on annettu virallinen Suomi 100 vuotta status. Ensimmäinen näytös pidetään 28.10.2017 ja viimeinen 12.11.2017. Näytöksiä on kaikkiaan 15 ja ne pidetään Oitin Urheilutalolla.

_________________________________________________________________________________________________

3/12
Maaliskuun merkittävä Hausjärveläinen ja sarjan kolmas henkilö on Alfred Kordelin (s.6.11.1868 Rauma – 7.11.1917 Hausjärvi).

Kordelin oli liikemies, kulttuurin ystävä ja mesenaatti. Kordelinin lapsuus oli rankka, äiti kuoli syöpään Alfredin ollessa 4-vuotias ja isä oli merimiehenä paljon pois. Hän kävi kaksi vuotta alakansakoulua ja veljiensä tavoin lähti rahan keruuseen. Hän elätti itsensä kymmenvuotiaasta lähtien, kun Alfred lähti sokean rihkamakauppias Sokki-Palmrothin matkaan ja toimi hänen apulaisena pitkin Länsi-Suomea. Vuonna 1887 hän perusti veljensä Jannen kanssa kauppapuodin Raumalla, joka kuitenkin päätyi konkurssiin 1898.

Menestysvuodet alkoivat vuosisadan vaihteessa kun Kordelin osti Tampereelta sekatavara- ja kangasliikkeen ja muutti sinne 1899. Samoihin aikoihin hän osti myös erilaisia liikkeitä mm Porista, Käkisalmesta, Heinolasta, Viipurista, Lahdesta, Haapamäeltä ja Iisalmesta. Hänen omistuksessaan oli mm. Suomen Trikootehdas A.B., Tampereen Sateensuoja keppitehdas Oy. Kordelinin lainopillisena neuvonantajana toimi tuleva tasavallan presidentti Risto Ryti.

Kordelin omisti Mommilan kartanon vuodesta 1903 ja maanviljelystä tuli hänelle keskeinen työkenttä. Maanviljelysneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 1913. Mommilan lisäksi hänen omistukseensa kuului Jokioisten kartano sekä Ypäjän Kartanokylän kartanon, tullen Suomen suurimmaksi yksityiseksi maanomistajaksi. Kesäasunnokseen hän rakennutti Lars Sonckin suunnitteleman Kultarannan, josta myöhemmin tuli Suomen tasavallan presidentin kesäasunto. Kordelin saattoi loppuun Mommilan kirkon rakennustyöt ja hankki rakennukselle kirkko erioikeudet 1905. Kirkon vieressä on kouluksi 1912 valmistunut rakennus, joka toimii nykyisin seurakuntatupana.

7.11.1917 49-vuotias Kordelin tapettiin Mommilan kartanon lähellä. Venäläisten matruusien vankina ollut Kordelin sai surmansa kun matruusit joutuivat taisteluun Lahden suojeluskunnan kanssa. Tapahtumasarja tunnetaan nimellä Mommilan veriteot.
Testamentissaan hän määräsi huomattavan osan varoistaan hänen nimeään kantavan kulttuurirahaston pääomaksi. Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto, nykyinen Alfred Kordelin säätiö jakoi ensimmäiset stipendit 1920. Vuonna 2015 säätiö jakoi apurahoja vajaat 4,2 milj. euroa.


Kordelinin muistokivi pystytettiin 1937 Haminankylään surmapaikalle. Muistomerkin ulkoasusta vastasi Emil Wikström.

Lähteet
https://fi.wikipedia.org/wiki/Alfred_Kordelin
http://www.hamewiki.fi/wiki/Alfred_Kordelin
http://www.wakkanet.fi/~karij/nimet/rauma/kordelin.htm
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mommilan_veriteot
Alfred Kordelin Säätiö – Vuosikertomus 2015

_____________________________________________________________________________________________

4/12

Huhtikuun merkittävä Hausjärveläinen ja sarjan neljäs henkilö on taidemaalari Rauli Mård.

Henkilön Hausjärvi - Kunta keskellä kaikkea kuva.

Rauli Mård, 1958 keväällä pienenä käärönä Riihimäen sairaalasta Oittiin tuotu miehenalku. Oitissa koulunsa käynyt ja myöhemminkin siellä asunut maailmalla mainetta niittänyt taidemaalari. Helsinkiläisten mainostoimistojen kautta taidemaalariksi 80-luvun lopulla ryhtynyt Mård järjesti Oitin yläasteella mittavan tapahtuman Vesa -Matti Loirin ja Ekku Peltomäen kanssa.Muutenkin Rauli on uransa aikana etsinyt omia polkujaan. ”Suljetun oven takana on lyhyempi jono”, kuten hän sanoo.

Yli 500 muotokuvan ja lukuisten lentokone-ja moottoripyörä-aiheisten maalausten jälkeen 2014 syksyllä tapahtui merkittävä käänne. Alkoi yhteistyö Transfarm Oy:n toisen perustajan Jyrki Leppälän kanssa.
Loppu onkin historiaa. Kansainvälisen bisnesyhteisön Amcham Finlandin ja Leppälän kanssa on saatu aikaan huimia tuloksia. Parin vuoden aikana New Yorkissa on käyty yli kymmenesti.

Kotiseutu on hänelle tärkeä. Tämän vuoden suunnitelmissa onkin säilyttää työhuone Hausjärvellä ja ja hankkia toinen New Yorkissa. Tässä alati muuttuvassa maailmassa oman kotiseutunsa arvostaminen on keskiössä. Samaan aikaan haasteiden kasvaessa myös mahdollisuuksia on enemmän kuin koskaan.
Kuivan kevään aikana on tarkoitus pitää näyttely Oitissa jossa paljastetaan Mårdin suunnittelema Hausjärvi-paita. Tätä t-paitaa tullaan jatkossa käyttämään myös Raulin maailmanmatkoilla. Kotiseutu esiin!  Maailmalta kuuluu kummia, mutta niistä myöhemmin.

Teksti: Rauli Mård

https://y-studio.fi/…/maailmanvalloitus-tahtaimessa-rahaa-…/

http://m.kauppalehti.fi/…/taiteilija-loysi-itsest…/Nr4fqCiS…

________________________________________________________________________________________________

 

 


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.